Uzaydaki sekizinci yılını tamamlayan RASAT Araştırma Uydusu, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde üretilen, ilk yerli üretim yer gözlem uydusudur. Güneş’e eş zamanlı dairesel yörüngede, 700 km irtifada uçmaktadır. 7.5 m pankromatik, 15 m çok bantlı uzamsal çözünürlükte süpürçek (pushbroom) kameraya sahiptir. Kullanım ömrü 3 yıl olarak tasarlanan RASAT, 3 eksende kontrol edilerek, uydudan 4 günlük yeniden ziyaret zamanı ve 30 km’lik şerit genişliği ile 960 km uzunluğunda şerit görüntülenebilmektedir. Kutupsal yörüngesi sebebiyle Dünya’nın her yerinden görüntü alınabilmektedir. TÜBİTAK UZAY tesislerinde bulunan yer istasyonundan kontrol edilen uydu, günde 4 kez Türkiye üzerinden geçmekte olup, günlük ortalama 42 dakikalık iletişim süresine sahiptir.

Rasat 8 yıl boyunca yörüngesinde 42529 tur atmış ve toplam 15.383.700 km2’lik bir alanı görüntülemiştir. RASAT uydusu 2838 görüntüleme görevini başarı ile gerçekleştirmiş ve tüm Türkiye’yi birden çok defa kapsamıştır.

RASAT ile Türkiye’den çekilmiş tüm görüntüler orjinal çözünürlüğünde GEZGİN adresinden sunulmaktadır. Çekilen görüntüler bir gün içerisinde işlenerek sisteme eklenmekte, e-devlet şifresiyle oturum açan tüm kullanıcılar görüntüleri ücretsiz olarak indirilebilmektedir.