HAKKINDA


GEZGİN BLOG,  ilgi çekici RASAT ve Göktürk-2 uydu görüntülerini paylaşmak amacıyla TÜBİTAK UZAY tarafından hazırlanmaktadır.

 

Uzaydaki dokuzuncu yılını tamamlayan RASAT Araştırma Uydusu, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde üretilen, ilk yerli üretim yer gözlem uydusudur. Güneş’e eş zamanlı dairesel yörüngede, 700 km irtifada uçmaktadır. 7.5 m pankromatik, 15 m çok bantlı uzamsal çözünürlükte süpürçek (pushbroom) kameraya sahiptir. Kullanım ömrü 3 yıl olarak tasarlanan RASAT, 3 eksende kontrol edilerek, uydudan 4 günlük yeniden ziyaret zamanı ve 30 km’lik şerit genişliği ile 960 km uzunluğunda şerit görüntülenebilmektedir. Kutupsal yörüngesi sebebiyle Dünya’nın her yerinden görüntü alınabilmektedir. TÜBİTAK UZAY tesislerinde bulunan yer istasyonundan kontrol edilen uydu, günde 4 kez Türkiye üzerinden geçmekte olup, günlük ortalama 42 dakikalık iletişim süresine sahiptir.

RASAT ile Türkiye’den çekilmiş tüm görüntüler orjinal çözünürlüğünde GEZGİN adresinden sunulmaktadır. Çekilen görüntüler bir gün içerisinde işlenerek sisteme eklenmekte, e-devlet şifresiyle oturum açan tüm kullanıcılar görüntüleri ücretsiz olarak indirilebilmektedir.

Ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü (2,5m) yer gözlem uydusu olan Göktürk-2 görüntüleri kamu kurumları tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ücretsiz olarak temin edilebilmektedir.